Alimentatie intakebalie
088 629 00 40 (lokaal tarief)
Of stel uw vraag via WhatsApp
Landelijke Alimentatie Desk

Indexatie alimentatie

De indexatie alimentatie geschiedt op basis van het loonindexcijfer. Indien de partijen (ex-partners) niet anders hebben afgesproken, wordt de alimentatie elk jaar per 1 januari geïndexeerd. De indexatie geldt voor zowel gerechtelijk vastgestelde alimentatie als voor onderling overeengekomen alimentatie. De indexering geldt voorts voor de kinderalimentatie en de partneralimentatie.

Jaarlijks wordt het percentage dat toegepast mag worden op de alimentatie vastgesteld door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De indexering alimentatie 2015 bedraagt 0,8%. Dit is het percentage dat u zelf mag toepassen op de alimentatie. U hoeft niet naar de rechter. De alimentatieplichtige is verplicht het nieuwe bedrag te betalen.

Let op: het is mogelijk dat de rechter of partijen zelf een andere regeling hebben vastgesteld (zie hieronder).

Indexatie alimentatie toegelaten?

Zoals gezegd kan de indexatie alimentatie plaatsvinden zonder dat daar verdere afspraken over zijn gemaakt. De mogelijkheid tot indexatie is namelijk in de wet vastgelegd. Het is wel mogelijk dat partijen deze regel uitsluiten in het echtscheidingsconvenant, of een andersoortige regeling overeenkomen dan de jaarlijkse indexering. In het laatste geval gelden de afgesproken regels over de indexering.

In de meeste gevallen komen partijen overeen dat de alimentatie jaarlijks automatisch wordt aangepast, zonder dat daar een rechterlijke uitspraak voor nodig is of dat daar nadere afspraken over gemaakt moeten worden. Op dit uitgangspunt bestaan echter een aantal uitzonderingen:

  • Uitsluiting indexatie bij overeenkomen alimentatieregeling (bijvoorbeeld vanwege vast inkomen dat niet jaarlijks geïndexeerd wordt).
  • Wanneer vóór 1 januari 1973 de hoogte van de alimentatie in een uitspraak van de rechter of overeenkomst gekoppeld is aan de ontwikkeling van het inkomen, loon of prijzen.
  • Indexering is door partijen of de rechter voor een bepaalde duur geschorst.
  • Wanneer partijen of de rechter een andere vorm van indexering dan de jaarlijkse indexering hebben vastgelegd.

In deze gevallen geldt de jaarlijkse automatische indexering niet en vindt u in het echtscheidingsconvenant, de echtscheidingsbeschikking of in een andere alimentatieovereenkomst de toepasselijke indexatieregeling terug.

Gewijzigde omstandigheden

Het is echter mogelijk dat in verloop van tijd gewijzigde omstandigheden zich voordoen. Dat kan een reden zijn om de afspraken over de indexatie alimentatie aan te passen. Het wijzigen van de alimentatieafspraken kan via twee wegen worden bereikt:

  • Via onderling overleg. Samen met uw ex-partner kunt u een andere regeling overeenkomen voor wat betreft de indexatie.
  • Via de rechter. U heeft hier een advocaat alimentatie voor nodig.

Een advocaat alimentatie helpt u een wijziging van de alimentatie te realiseren via de rechter.

Alsnog indexatie alimentatie over afgelopen jaren

Soms komt het voor dat de alimentatie niet is geïndexeerd, terwijl dit wel toegelaten is. Wat hier ook de reden voor is, als u de alimentatie niet heeft geïndexeerd mag u dit alsnog doen over de afgelopen vijf jaar. Deze regel geldt voor de kinderalimentatie en partneralimentatie.

Vaak zal de alimentatieplichtige niet willen meewerken aan een indexering met terugwerkende kracht. In die gevallen staan de alimentatie advocaten van De Landelijke Alimentatiedesk u bij om de alimentatie te incasseren.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij de Landelijke Alimentatie Desk werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 40(lokaal tarief)
Ook 's-avonds en in het weekend
Mail direct uw vraag via de website. Een advocaat neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Gespecialiseerd in alimentatie

  • 7 dagen per week bereikbaar

  • Ook pro deo mogelijk
Share |
Landelijke Alimentatie Desk krijgt een 8.1 van 10 op basis van 503 beoordelingen.
Alimentatie intakebalie: 088 - 629 00 40
Maandag t/m donderdag
08.00 tot 20:00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 18:00 uur

Zaterdag:
12.00 tot 16.00 uur

Zondag:
12.00 tot 16.00 uur

(tijdens feestdagen gesloten)


www.alimentatiedesk.nl