Alimentatie intakebalie
088 629 00 40 (lokaal tarief)
Of stel uw vraag via WhatsApp
Landelijke Alimentatie Desk

Kinderalimentatie

Bij het krijgen van kinderen komen veel zaken kijken, zoals de zorg ervoor. Tijdens een huwelijk voeden beide ouders samen het kind op. De kosten die hiermee gepaard gaan, worden door de partners samen betaald. Wanneer een huwelijk beëindigd wordt, moeten er afspraken gemaakt worden met betrekking tot de alimentatieplicht, zoals wie van de ouders voor het kind gaat zorgen. Daarbij komen vooral financiële zaken kijken, zoals bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie. Een gespecialiseerde advocaat kan u bijstaan bij het echtscheidingsproces. Voor hulp bij het berekenen van de alimentatie kunt u terecht bij een jurist aan onze intakebalie.

Hoogte kinderalimentatie

Tijdens de echtscheidingsprocedure kunt u samen met uw partner afspraken maken over de hoogte kinderalimentatie. Deze afspraken over de hoogte en de duur van de kinderalimentatie legt u vast in het echtscheidingsconvenant. Deze bedragen worden door de rechter beoordeeld en vastgesteld. Een wijziging door de rechter is dus mogelijk.

Nieuwe regels kinderalimentatie

Sinds 1 april 2013 gelden nieuwe regels voor het vaststellen van de draagkracht en behoefte aan kinderalimentatie.

De ouder die een omgangsregeling heeft met het kind komt in aanmerking voor een zorgkorting. De korting bedraagt 15 tot 35%. De omvang van de omgangsregeling bepaalt de korting.

De nieuwe regels laten ook ruimte voor ouders om zelf afspraken te maken over de hoogte kinderalimentatie. Daarnaast kan de rechter ook het bedrag aan alimentatie wijzigen, wanneer de alimentatieplichtige ouder schulden heeft. Dit is de aanvaardbaarheidstoets. De alimentatie kan dan (tijdelijk) lager worden gesteld. 

Reeds bestaande alimentatieafspraken worden niet beïnvloed door de nieuwe regels, tenzij de alimentatie moet worden gewijzigd.

Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Of er nu sprake is van een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap is niet van belang. Door de alimentatieplicht kind, kunt u in de meeste gevallen aanspraak maken op kinderalimentatie. Bij een beëindigd geregistreerd partnerschap legt u de afspraken omtrent de alimentatie vast bij de notaris. Raadpleeg een gespecialiseerde advocaat alimentatie voor advies.

Alimentatieplicht kind

In verband met de alimentatieplicht kind heeft u in beginsel recht op kinderalimentatie tot het achttiende levensjaar van het kind. Daarna geldt er een verlengde financiële plicht tot het bijdragen in de kosten door de alimentatieplichtige tot het 21ste levensjaar van het kind. 

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij de Landelijke Alimentatie Desk werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 40(lokaal tarief)
Ook 's-avonds en in het weekend
Mail direct uw vraag via de website. Een advocaat neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Gespecialiseerd in alimentatie

  • 7 dagen per week bereikbaar

  • Ook pro deo mogelijk
Landelijke Alimentatie Desk krijgt een 7.4 van 10 op basis van 601 beoordelingen.
Alimentatie intakebalie: 088 - 629 00 40
Maandag t/m donderdag
08.00 tot 20:00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 18:00 uur

Zaterdag:
12.00 tot 16.00 uur

Zondag:
12.00 tot 16.00 uur

(tijdens feestdagen gesloten)


www.alimentatiedesk.nl