Alimentatie intakebalie
088 629 00 40 (lokaal tarief)
Of stel uw vraag via WhatsApp
Landelijke Alimentatie Desk

Nihilstelling alimentatie

Bevindt u zich in financiële moeilijkheden waardoor u de alimentatie niet meer kunt betalen? Wilt u de alimentatie stopzetten? Of bent u bijvoorbeeld in de schuldsanering terechtgekomen en kunt u geen alimentatie meer betalen? Door een wijziging in uw draagkracht (inkomen) kunt u in financiële mogelijkheden raken en is het mogelijk de alimentatie stop te zetten: de nihilstelling van de alimentatie.

Nihilstelling alimentatie

Bij de echtscheiding worden er afspraken gemaakt omtrent de financiën. De draagkracht van beide partijen wordt berekend en aan de hand van deze gegevens en de alimentatieberekening wordt beoordeeld wie de alimentatieplichtige is en moet betalen. Een van de partners krijgt alimentatie en de ander moet alimentatie betalen. De afspraken worden doorgaans voor een langere tijd vastgelegd. In die tijd kunnen gewijzigde omstandigheden intreden. Dit kan een reden zijn om de alimentatie te wijzigen. De nihilstelling komt voor in twee smaken:

  1. De tijdelijke nihilstelling. Hierbij wordt de alimentatieplicht tijdelijk opgeschort. Wanneer de alimentatieplichtige bijvoorbeeld werkloos wordt, hoeft hij of zij geen alimentatie te betalen. Als de alimentatieplichtige weer geld verdient, herleeft de alimentatieplicht weer.
  2. Definitieve nihilstelling. Wanneer er geen draagkracht meer is en verwacht wordt aan de zijde van de alimentatieplichtige.

Welke nihilstelling in uw zaak aangevraagd moet worden hangt af van alle feiten en omstandigheden. Een advocaat alimentatie kan u exact vertellen welke regeling op u van toepassing is en kan de juiste papieren voor u indienen bij de rechtbank.

Redenen voor nihilstelling

Tijdens de echtscheiding wordt uw draagkracht vastgesteld. Dit houdt in dat men bepaalt hoeveel alimentatie u kunt betalen. Men gaat daarbij uit van uw inkomen in de drie voorafgaande jaren. Het is mogelijk dat uw draagkracht na de echtscheiding kleiner wordt. Dit kan doordat u wordt ontslagen, uw eenmanszaak minder winst maakt of dat u ziek of arbeidsongeschikt raakt. Dit kan een reden zijn om de alimentatie te stoppen of te verlagen. Dit kan eventueel met terugwerkende kracht.

De redenen voor een nihilstelling kunnen aldus worden gevonden in gewijzigde omstandigheden. Voorbeelden van gewijzigde omstandigheden zijn: 

Verzoek nihilstelling via advocaat 

Een verzoek tot nihilstelling van de alimentatie verloopt altijd via de rechtbank. U heeft daar een advocaat voor nodig. Indien uw inkomen dermate laag is, is een advocaat voor u in de meeste gevallen gratis (behoudens een kleine, wettelijke eigen bijdrage). Raadpleeg een advocaat om de alimentatie te stoppen. Zo voorkomt u (verdere) financiële moeilijkheden.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij de Landelijke Alimentatie Desk werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 40(lokaal tarief)
Ook 's-avonds en in het weekend
Mail direct uw vraag via de website. Een advocaat neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Gespecialiseerd in alimentatie

  • 7 dagen per week bereikbaar

  • Ook pro deo mogelijk
Landelijke Alimentatie Desk krijgt een 7.4 van 10 op basis van 601 beoordelingen.
Alimentatie intakebalie: 088 - 629 00 40
Maandag t/m donderdag
08.00 tot 20:00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 18:00 uur

Zaterdag:
12.00 tot 16.00 uur

Zondag:
12.00 tot 16.00 uur

(tijdens feestdagen gesloten)


www.alimentatiedesk.nl