Alimentatie intakebalie
088 629 00 40 (lokaal tarief)
Of stel uw vraag via WhatsApp
Landelijke Alimentatie Desk

Plicht alimentatie kind

De hoogte van alimentatie kind en, of kinderen is vaak een discussiepunt. Tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap draagt u samen met uw partner zorg voor de kinderen. Ook de kosten worden door u beide betaald.

Na een scheiding verandert dit niet. Ook de niet-verzorgende ouder moet in de kosten van de kinderen blijven bijdragen. Dit gebeurt in de vorm van een periodieke geldelijke uitkering, de alimentatie kind. Via een advocaat alimentatie kunt u alimentatie voor kinderen verzoeken.

Alimentatie kinderen

Gedurende de procedure tot scheiding of het beëindigen van het geregistreerd partnerschap kunt u samen met de andere ouder afspraken maken omtrent de alimentatie kinderen. Deze afspraken omtrent de hoogte en de duur van de kinderalimentatie legt u vast in het echtscheidingsconvenant. Een advocaat alimentatie kan u helpen de onderhandelingen te begeleiden of de afspraken vast te leggen.

De ouder die een omgangsregeling heeft met het kind komt in aanmerking voor een zorgkorting. De ouder betaalt immers al zorg in natura. De korting bedraagt 15 tot 35%. De omvang van de omgangsregeling bepaalt de korting.

De nieuwe regels laten ook ruimte voor ouders om zelf afspraken te maken over de alimentatie kind. Daarnaast kan de rechter ook het bedrag aan alimentatie wijzigen, wanneer de alimentatieplichtige ouder schulden heeft. Dit is de aanvaardbaarheidstoets. De alimentatie kan dan (tijdelijk) lager worden gesteld. 

Reeds bestaande alimentatieafspraken worden niet beïnvloed door de nieuwe regels, tenzij de alimentatie moet worden gewijzigd.

Alimentatie kind bij (echt)scheiding

Of er nu sprake is van een echtscheiding of een beëindigd geregistreerd partnerschap. In de meeste gevallen wordt u verplicht kinderalimentatie te betalen. Bij een beëindigd geregistreerd partnerschap legt u de afspraken omtrent de alimentatie vast bij de notaris.

Duur alimentatie kinderen

In beginsel bent u verplicht kinderalimentatie tot het achttiende levensjaar van het kind te betalen. Daarna geldt er een verlengde financiële plicht tot het bijdragen in de kosten door de alimentatieplichtige. Een advocaat alimentatie kan u adviseren omtrent de duur van de alimentatie voor de kinderen.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij de Landelijke Alimentatie Desk werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 40(lokaal tarief)
Ook 's-avonds en in het weekend
Mail direct uw vraag via de website. Een advocaat neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Gespecialiseerd in alimentatie

  • 7 dagen per week bereikbaar

  • Ook pro deo mogelijk
Landelijke Alimentatie Desk krijgt een 7.4 van 10 op basis van 601 beoordelingen.
Alimentatie intakebalie: 088 - 629 00 40
Maandag t/m donderdag
08.00 tot 20:00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 18:00 uur

Zaterdag:
12.00 tot 16.00 uur

Zondag:
12.00 tot 16.00 uur

(tijdens feestdagen gesloten)


www.alimentatiedesk.nl