Alimentatie intakebalie
088 629 00 40 (lokaal tarief)
Of stel uw vraag via WhatsApp
Landelijke Alimentatie Desk

Het kiezen van de juiste alimentatieadvocaat

Het kiezen van de juiste alimentatieadvocaat is geen eenvoudige zaak. Zeker niet, omdat u natuurlijk helemaal niet zit te wachten op een rechtszaak of onderhandelingen met uw ex-partner. Om u de juiste keuze te laten maken, geven wij u graag een paar handige tips. Zo bent u er zeker van dat u een goede advocaat kiest die past bij u én bij uw situatie.

Kies de advocaat die past bij uw zaak

 • Algemene praktijk. Vele advocatenkantoren voeren een zgn. algemene praktijk, dat wil zeggen behandeling van diverse regelmatig voorkomende juridische aangelegenheden, waaronder vaak ook alimentatiezaken en echtscheidingen. Een advocaat die gevestigd is in uw woonplaats of regio is qua afstand het meest aantrekkelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld eenvoudig face-to-face uw zaak bespreken. Des te eenvoudiger uw zaak des te groter de keuze tussen de advocaten. U vindt altijd wel zo'n kantoor bij u in de buurt dat laagdrempelig is en diensten verleent tegen een concurrerend tarief of op basis van pro deo. Klik hier voor het kantorenoverzicht.
 • Gespecialiseerde praktijk. Sommige kantoren en advocaten hebben zich gespecialiseerd uitsluitend in het familierecht of zelfs binnen het familierecht alleen in een bepaald soort bijvoorbeeld alimentatiezaken. De advocaten hebben van de betreffende materie uitgebreide kennis en ervaring. Dit geldt ook voor zaken waarbij kinderen betrokken zijn.
  U kunt er dan vanuit gaan dat geen detail over het hoofd zal worden gezien en dat de advocaat op de hoogte is van de laatste stand van de Nederlandse en Europese jurisprudentie omtrent alimentatie, echtscheidingen en het algemene personen- en familierecht. Door inschakeling van een gespecialiseerde advocaat is de kans op een gunstige afloop van uw zaak natuurlijk het grootst. Gespecialiseerde advocaten zijn meestal niet aan een plaats gebonden en werken over het algemeen landelijk. Klik hier voor het advocatenoverzicht.

  Al onze gespecialiseerde advocaten zullen, waar mogelijk, landelijk opereren. Zij zijn tevens uitstekend bereikbaar via telefoon en e-mail, zodat u te allen tijde overleg kunt voeren.

Wanneer kiezen voor een gespecialiseerde advocaat
Afhankelijk van de aard van de verdenking en de complexiteit van de zaak kunt u een keuze maken tussen een in meer of in mindere mate gespecialiseerde advocaat. Een gespecialiseerde advocaat hanteert vaak een hoger tarief en neemt niet altijd pro deo zaken aan. Wanneer het gaat om een gecompliceerde zaak met zeer grote belangen, is het verstandig om geen risico te nemen en een specialist in te schakelen.

Het kiezen van de advocaat met de juiste kennis en ervaring, passend bij uw zaak, is van groot belang voor een optimale verdediging tijdens de rechtszaak en het bewerkstelligen van een voor u gunstige uitspraak.

Specialistenvereniging
Gespecialiseerde familierecht advocaten zijn vaak aangesloten bij een specialistenverenging zoals de Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (VFAS). Lidmaatschap van zo'n specialistenvereniging is een waarborg voor u als client voor juridische kennis en ervaring van de advocaat. Lidmaatschap van een specialistenvereniging wordt telkens vermeld in de pagina over de betreffende advocaat. Klik hier voor het advocatenoverzicht.

Werkzaamheden van een advocaat
Een ander aspect dat u in uw keuze moet betrekken is het soort zaak. Bent u nog niet gescheiden maar wilt u een advies, bijvoorbeeld over de te verwachten alimentatieverplichtingen, of bent u op zoek naar een advocaat die de kneepjes kent van de wijzigingen van de alimentatieverplichtingen, omdat u wilt weten wat kan en wat niet kan? De werkzaamheden van een familierechtadvocaat vallen grofweg uiteen in drie hoofdcategorieën:

 1. Verdedigen / pleiten tijdens een zitting voor de rechter
 2. Onderhandelen met de tegenpartij
 3. Adviseren

Strategie
Iedere advocaat heeft zijn eigen voorkeuren en wijze van aanpak en verdedigingsstrategie. Bespreek daarom vooraf met uw advocaat uw voorkeuren, de te verwachten uitspraak van de rechter en de verdedigingsstrategie die u gaat volgen. Kies vervolgens de advocaat waarmee u het eens wordt over de strategie, de wijze van aanpak, het tarief en niet in de laatste plaats de advocaat waarbij u een goed gevoel krijgt dat uw zaak in goede handen is. Alles draait om communicatie. Het is van groot belang dat u goed met uw advocaat kunt communiceren op een manier die u bevalt.

Wat kost een advocaat
Wanneer u voor ogen heeft om wat voor zaak het gaat, kunt u zich afvragen hoe groot uw budget is, welk bedrag u maximaal kwijt wenst te zijn aan een advocaat.

> Uurtarief
Bij de meeste advocatenkantoren is het mogelijk een afspraak te maken over het tarief, meestal een uurtarief. De hoogte van het uurtarief hangt af van de omstandigheden van het geval en de omvang van de zaak. Het meest gebruikelijk in de advocatuur is dienstverlening op basis van een uurtarief. In enkele gevallen kan soms een vaste prijs worden afgesproken, waarbij u één bedrag betaalt voor de gehele behandeling van uw zaak. Bij alimentatiezaken zijn de te verwachten werkzaamheden in een zaak vooraf echter meestal niet precies bekend waardoor vrijwel altijd alleen wordt gewerkt op basis van een uurtarief. Onze advocaten vermelden vooraf altijd hun tarieven, zodat u weet waar u aan toe bent.

> Rechtsbijstandsverzekering
Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Alimentatiezaken vallen helaas vrijwel nooit onder de dekking. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.

> No-cure-no-pay
No-cure-no-pay wordt door geen enkele advocaat geaccepteerd. De gedragsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten verbieden advocaten namelijk te werken op basis van no-cure-no- pay.

> Pro deo
De meeste alimentatieadvocaten werken ook op basis van pro deo, ook wel aangeduid als toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een groot deel van de kosten. Of u in aanmerking komt voor pro deo behandeling van uw zaak hangt af van uw inkomen en vermogen. Op onze website ziet u welke kantoren pro deo zaken accepteren.

Bent u hiermee geholpen? Kies dan nu een advocaat die bij u past.

Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 40(lokaal tarief)
Ook 's-avonds en in het weekend
Mail direct uw vraag via de website. Een advocaat neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

 • Gespecialiseerd in alimentatie

 • 7 dagen per week bereikbaar

 • Ook pro deo mogelijk
Landelijke Alimentatie Desk krijgt een 7.4 van 10 op basis van 601 beoordelingen.
Alimentatie intakebalie: 088 - 629 00 40
Maandag t/m donderdag
08.00 tot 20:00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 18:00 uur

Zaterdag:
12.00 tot 16.00 uur

Zondag:
12.00 tot 16.00 uur

(tijdens feestdagen gesloten)


www.alimentatiedesk.nl