Alimentatie intakebalie
088 629 00 40 (lokaal tarief)
Of stel uw vraag via WhatsApp
Landelijke Alimentatie Desk

Wangedrag door alimentatiegerechtigde

Alimentatie wordt doorgaans vastgesteld voor een bepaalde periode. Het is goed denkbaar dat er in die periode bepaalde omstandigheden wijzigen. Naast de bekende gronden voor een wijziging zoals:

bestaat er nog een andere mogelijke situatie: wangedrag door de alimentatiegerechtigde. In die situatie misdraagt de alimentatiegerechtigde (degene die alimentatie ontvangt) zich tegenover de alimentatieplichtige (degene die moet betalen). In sommige gevallen kan dit leiden tot een matiging van de alimentatieplicht of een gehele beëindiging.

Een alimentatie advocaat van De Landelijke Alimentatiedesk voorziet u van advies als u te maken heeft met wangedrag van de alimentatiegerechtigde (uw ex doorgaans) en kan een wijziging van de alimentatieafspraken voor u realiseren.

Wangedrag, verval of einde alimentatie

Wat bedoelt men precies met wangedrag? In ieder geval moet het gaan om gedrag dat ernstig is en een wijziging of beëindiging van de alimentatie kan rechtvaardigen. Voorbeelden voor een verlaging van de alimentatie zijn:

 • Stalking
 • Intimidatie
 • Bedreiging
 • Laster
 • Verstrekken persoonlijke informatie aan derden
 • Mishandeling

Deze omstandigheden kunnen er toe leiden dat de alimentatieafspraken aangepast dienen te worden. Een definitief verval van alimentatie is op dit punt in het algemeen nog niet mogelijk. Dit wordt anders wanneer onaanvaardbare gevolgen intreden aan de kant van de alimentatieplichtige. Daarbij kunt u denken aan:

 • Het veroorzaken van (ernstig) lichamelijk letsel
 • Ernstige financiële schade bij de alimentatieplichtige

Wijziging alimentatie

Als sprake is van wangedrag, is de volgende vraag of dit wangedrag aanleiding kan zijn om de alimentatie te wijzigen of te beëindigen. De rechter zal bij een verzoek van de alimentatieplichtige ook acht slaan op omstandigheden waaronder de feiten plaatsvonden, de voorgeschiedenis en of er kinderen in het spel zijn.

Als oplossing voor een matiging kan worden gekozen om niet de volledige draagkracht van de alimentatieplichtige te betrekken in de alimentatieberekening. Per saldo levert dit een lager alimentatiebedrag op.

De eisen voor een algehele stop op de alimentatie liggen hoog. Zelfs al is sprake van een eenmalige mishandeling, dan nog wordt een einde van de alimentatie door de rechter niet vaak gehonoreerd. Het moet gaan om zeer kwetsend gedrag voor de betaler zodat van hem in redelijkheid niet of deels een onderhoudsbijdrage kan worden gevergd.

Advocaat wijziging alimentatie door wangedrag

Een wijziging van de alimentatie verloopt altijd via de rechtbank. U heeft hiervoor een advocaat nodig. Meent u dat u slachtoffer bent geworden van wangedrag en wilt u niet of minder alimentatie betalen? Een advocaat alimentatie kan u helpen uw standpunt aan de rechtbank voor te leggen.

Pro deo advocaat?

Soms is het mogelijk om alimentatiezaken op basis van pro deo te behandelen. Uw advocaat alimentatie regelt dit voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. De meeste advocaten aangesloten bij de Landelijke Alimentatie Desk werken waar mogelijk altijd op pro deo basis.

Bel kosteloos en vrijblijvend 088 - 629 00 40(lokaal tarief)
Ook 's-avonds en in het weekend
Mail direct uw vraag via de website. Een advocaat neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.

 • Gespecialiseerd in alimentatie

 • 7 dagen per week bereikbaar

 • Ook pro deo mogelijk
Landelijke Alimentatie Desk krijgt een 7.4 van 10 op basis van 601 beoordelingen.
Alimentatie intakebalie: 088 - 629 00 40
Maandag t/m donderdag
08.00 tot 20:00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 18:00 uur

Zaterdag:
12.00 tot 16.00 uur

Zondag:
12.00 tot 16.00 uur

(tijdens feestdagen gesloten)


www.alimentatiedesk.nl